Iz stampe
 
31.12.2002. 'Blic'

Cane: Samo te ljubav spasava iz ovog žešće sirovog doba

„Partibrejkersi“ objavili novi album „Gramzivost i pohlepa“

Razgovarala: Nada Grujic

Neobičan „meksikansko-kineski“ ambijent jedne zemunske picerije bio je idealan prostor za snimanje kadrova najnovijeg spota grupe „Partibrejkersi“. Novi album „Gramzivost i pohlepa“ objavljen u izdanju „HI-FI centra“ samo što se pojavio u prodaji, dok je premijerno prikazivanje video-singla „Žurim“ planirano tokom novogodišnjih praznika. Iako neće nastupati za doček, Srpsku novu godinu za početak promotivne turneje sviraće u Kragujevcu.

Kakav je novi album?

- Ljubavni, politički, svakakav… Kad budeš preslušala, videćeš. Sve pesme koje su tu, napisane su u interakciji s voljenim bićem, taj odnos se stalno preispituje, a to dovodi do istine. U suprotnom, sve je lažno. Samo te ljubav spasava iz ovog žešće sirovog doba. Ne znam šta nam treba, a pokazali smo pretenziju na sve. Čovek mora da zna šta mu je zaista potrebno. Protiv sirovog vremena borimo se ljubavlju - rekao je za „Blic“ Zoran Kostić Cane.

U 2003. nam stižu „Stonsi“, šta mislite o tome? Šta mislim o dolasku „Stonsa“?

Treba ljudi da vide nešto što je sve nas „porodilo“. Voleo bih da organizatori budu pametni i da nas pozovu da budemo predgrupa „Stonsima“. Jedino mi to možemo, drugi niko.

A šta je, po vašem mišljenju, obeležilo prošlu godinu?

- Žao mi je što je prošlo deset godina od pesme „Mir brate, mir“, a da to niko nije konstatovao. Glupaci. Prošlo je dvadeset godina grupe „Partibrejkersi“, obeležili smo ih tako što nismo hteli da ih obeležimo. Radili smo ove godine, bili u Splitu, Dubrovniku, Kosovskoj Mitrovici… izdešavale su se neke stvari o kojima ćemo da razmišljamo u sledećoj godini. Uvek ima mladih, novih, svežih, punih snage bendova, dok ih sistem ne prevari i usisa u neki lažni sistem vrednosti. Početak je samo dobar, a sredina određuje kakav će ti biti kraj. Puno kolega izdaje ploče, mi, eto, posle pet godina od „Ledenog doba“, mislim da smo napravili dobar posao. Na kraju bih pozdravio naše fanove i svim ljudima poželeo srećnu Novu godinu i Božićne praznike.