Iz stampe
 
22.09.2001 Z'brda Z'dola Recenzija koncerta

22.9.2001, Zagreb, Jabuka (terasa)


Tko to tamo peva? (Izgleda Partibrejkersi u Jabuci!?)

Svanuo je"novi dan", subota je 22. 9. 2001. Vrijeme da se krene u Zagreb. Na pamet mi pada stvar od Haustora "Treći svijet" - "ustani i kreni stražari su otrovani konji su spremni ustani i kreni magla se digla vani zora rumeni". Da, bilo je maglovito jutro, do Zagreba me je pratila. Putem u playeru je bio Owerflow. Ne znam zašto, nadao sam se da će biti predgrupa te večeri. U Zagreb na dogovoreno mjesto dolazim u 8:05 (5 minuta kašnjenja, zbog loših uvjeta).

Čeka me me moj vjerni pratilac i suradnik, duhovni učitelj, prijatelj izvjesni Nick The Dick. Obožavatelj Partibrejkersa (iako nema sve albume, zna on zašto) kao i ja uostalom. Nick The Dick je poznat između ostalog i po tome što je bio glavni organizator "šutke" u Pauku, ranih 90-tih na stvar "Passenger" (ali ne verzija od Iggya nego ili verziju od Siouxie and Banshees ili od Patti Smith, to u biti ni dan danas ne znamo čija je verzija bila). Moja malenkost također je sudjelovala u tom ekscesu. Mislili smo da ide Iggyeva verzija, kad smo vidjeli da nije, bilo je kasno. Neke od sudionika te "šutke" ovdje nećemo spominjati da ne bi bili kompromitirani, jer se trenutno nalaze na nekim vrlo važnim mjestima. Mislim da ovo sve govori o utjecaju Dicka na moj daljnji put. Za prijevoz smo dalje koristili tramvaj koji je taj dan bio besplatan. Popili smo kavu, pojeli sedviče, obišli knjižare, cd-e shopove, u potrazi za našim omiljenim knjigama i cd-ima (karte su nam naravno već bile u džepovima). Nakon uspješnog shoppinga, počastili smo se pivom koje je bilo na akcijskoj prodaji. Složili smo se ja i Dick da uopće nije bilo loše. Pada odluka da se povučemo na zasluženi odmor do početka koncerta.

Prije ulaska u tajni prolaz koji vodi do Dickova stana u Zagrebu, Dick mi veže oči, zbog toga da ne bi zloupotrijebio njegov stan ako se ikad zateknem u Zagrebu. Zavezanih očiju Dick me dovodi do stana. Oči mi je odvezao tek kad smo ušli u predsoblje. Ja mu to ne zamjeram - ja bih isto napravio njemu. Slijedi opuštanje uz cd-e koje smo kupili. Sa Dickom se prisjećam gostovanja Brejkersa 2000 g. na "Zagreb gori" istog mjeseca, rujna. Zvuk se gubio negdje u zraku, malo odsviranih pjesama, dobro - ipak je to bio festivalski nastup, pa taj koncert Partibrejkersa nismo uzeli za ozbiljno. Početak Brejekersa na "Zagreb Gori" me je zatekao na šanku, tako da sam bio skroz zbunjen. Razgovaramo o tome "da li su Brejekersi još uvijek ono što su bili?". Čekamo večer da nam da odgovore. Koje će pjesme svirati? Zajednička želja nam ja pjesma "Tkiva", tu smo se složili.

Ja sam se prisjetio mog prvog koncertnog suočavanja sa Partibrejkersima 3.5.1997 u Dobovi, na kojem Dick nije iz opravdanih razloga bio "Vruće popodne i večer u Dobovi", velika euforija, imao sam osjećaj da su svi ljudi koji su bili tamo bili "u zraku" cijeli koncert. Sjajan koncert. Razmatram play list iz Dobove. Evo za one koji nisu bili u Dobovi, playlist. Pjesme nisu poredane po redu izvođenja, jer su pisane drugi dan nakon koncerta. Greške su moguće, možda i nisam zapisao sve pjesme. Ali uglavnom 90% je siguran.

Partibrejkers, Dobova, 3.5.1997. (subota), dvorana"AFP DOBOVA", Slovenija

1.Ako si...
2.hej ,ti ,dole u mraku
3.1000 godina
4.Stoj Džoni
5.Ona živi na brdu
6.Ti moraš biti moja(sad)
7.Novi dan
8.Ulični hodač
9.Večeras (s njom je počeo koncert)
10.Put
11.ja se ne vraćam
12.Mesečeva kći
13.kako je teško bez tebe
14.Ona kaže ljubav pokreće ovaj svet
15.kreni prema meni
16.zemljotres
17.Ona sve zna
18.Najbolje se putuje(bila na kraju koncerta,da stignemo na vlak)
19 Ono što pokušavam
20.Hipnotisna gomila
21.Hoću da znam
22.Javi se
23.Rođen loš
24.Ludo i brzo

Dogovaramo se da "ubijemo oko na pola sata", baš kad smo najljepše zadrijemali, na vratima se pojavljuje Catwoman, Dickova djevojka, moja dobra prijateljica, zadužena uglavnom za logistiku. Cigarete, pivo, klopa itd. Ugodnim glasom nas budi "A tu ste". Iako zna samo pjesmu "Kreni prema meni", imala je hrabrosti da se uputi sa mnom i Dickom na koncert. Dogovorili smo se da trebamo biti u 20.00 u Jabuci da izbjegnemo gužvu, i vidimo predgrupu. Ta je odluka bila jako bitna poslije će te "skužiti" zašto. Uzimamo najpotrebnije stvari i krećemo. Prolaskom kroz Dežmanov prolaz, Catwoman je bila jako iznenađena, jer nije znala da postoji nešto iza njega, zbunila ju je šuma u samom Centru Zagreba. Nismo joj to uzeli za zlo ja i Dick. Dick je konstatirao da nije nikad bio u Jabuci, kao i uostalom ni Catwoman. Ja sam ih sigurnim korakom poveo Dubravkinim putem. Ali ipak sam "fulao" skretanje za Jabuku. Ipak je prošlo mnogo vremena kad sam zadnji put bio tamo.

Spretno ulazimo u klub, očekivane gužve nema. "Stonesi" na razglasu "Voodo Lounge", ekipa šarolika, punkeri, psueudošminkeri, metalci, normalni ljudi, ocvjetali tipovi poput mene i Dicka itd. Oskrbljujemo se sa Ožujanerom", iščekujemo predgupu.

Oko 20:00 gase se svjetla, izlaze Partibrejkersi bez predgrupe, šok i nevjerica. Da li su to zbilja oni? Da smo došli u 21:00 propustili bi pola koncerta. Ali to je bio čisti profesionalizam.

Cane je rekao na početku "da kreću odmah svirati jer imaju vremena do 22.10". Nije htio zakinuti publiku! To je od Canetove priče bilo skoro sve te večeri. Bez priče između pjesama izveli su svoj odabir te večeri. Krenulo sa pjesmom "Krug", novi single?, priznajem, nikad nisam čuo pjesmu: Dobro je zvučala, mislim da je izvedena na bisu sa drugačijim riječima, nemojte me držati za riječ. Naravno "ispucavaju" većinu svojih koncertnih favorita. Cane se nekoliko puta slatko nasmijao. Baš me je zanimalo čemu? Inače je bio smrtno ozbiljan cijeli koncert. Manja euforija nego u Dobovi, čvrsta, precizna svirka, nova ritam sekcija, bez ritam gitariste za razliku od Dobove. Ritam sekcija je djelovala dosta samuvjereno.

Anton i dalje "dijeli r`n`r pravdu na gitari". Cane kao Cane, "nabrijan" kao i uvijek. Koncert se mogao promatrati iz 3 reda, a da ti niko ne stane na nogu, to mi se jako svidjelo. Publika je reagirala kako je reagirala, čini mi se da većina nije slušala neke starije stvari. Bilo je puno mlađe publike pa je to bilo očekivano. Oko 22:00 klasičan bis. "Krug" je zatvoren sa "Krugom".

Evo playliste te večeri. Nedostaju nove stvari koje nisam znao kako se zovu. Pjesme isto nisu po redu izvođenja jer su po sjećanju zapisane sutra dan.

Partibrejkers, 22.09.2001, Jabuka (terasa), Zagreb, Hrvatska

"Partibrejkers1"
1.Noć
2.1000 godina
3.Stoj Džoni
4.Ona živi na brdu (Ovu pjesmu sam uvijek volio!)
5.Ulični hodač (pjesma najavljena kao pjesma za sve "ulične hodače")
6.večeras (Yes!!!!!!!)

"Partibrejkers2"
7.Put
8.Kako je teško bez tebe
"Partibrejkers3"

9.Kreni prema meni
10.Sunca sin
11.Zemljotres
12.Ona sve zna
13.Hipnotisana gomila
14.daleko od srca

"Kiselo i slatko"
15.Hoću da znam
16.Javi se

"Najbolje od najgoreg"
17.Rođen loš

"Ledeno Doba"
18.Ledeno doba
19.Sjajnija budućnost

"Krug" 2x,+ meni nepoznate nove pjesme, za točnost ove playliste ne odgovaram.

Koncert je završio - bilo je vrijeme za "Escape from Zagreb". Catwoman je bila oduševljena s tom idejom. Hrabro se držala na koncertu. Stoički je podnijela sve.

Hvatanje još dnevnih tramvaja, "nesretna 13" je "crknula" negdje oko Mimare, svi smo izašli van, a "veseli zetovac" odlazi sa praznim tramvajem, veselo mašući. Mi njemu isto mašemo i pjevamo od Stonesa"We love you". Nailazi kod Cibone "Veseli bus" sa još veselijim ljudima u njemu, "pun kao čep". Catwoman je i to hrabro podnijela. Dick i ja smo isčupali Catwomen iz "Magic Busa" i umornu je strpali u Wolfmobile. Na radiju su bili T-Rex "Children of The Revolution". Zagreb je polako nestajao u retrovizoru....
"Ludo i brzo...."

"...Ja sam Ulični Hodač... Mnoge mi stvari i nisu važne... Ja nestajem..."

Wolfman, Featuring Nick The Dick & Catwoman

Copyright by ZbrdaZdola.com
All rights reserved by WolfmanJ 2001.